Het Friese paard, zijn geschiedenis en de verbintenis met Fryslân is uniek. De sporen van het Friese paard in de geschiedenis gaan terug tot de Middeleeuwen. In oude teksten wordt het ras met dezelfde bewondering en waardering beschreven als tegenwoordig. Uit vervlogen tijden zijn afbeeldingen bekend van het Friese paard die grote gelijkenis vertonen met het hedendaagse Friese ras.
Tegenwoordig is het Friese paard het oudste inlandse stamboek en is het tot ver over de landsgrenzen van Fryslân immens populair. Het Koninklijk Fries Paarden-Stamboek (KFPS) is in 1879 opgericht, is gezeteld in Drachten en wordt in 72 landen vertegenwoordigd. Op dit moment staan er 70.000 Friese paarden geregistreerd bij het stamboek.
Foto: Kees van de Veen
De geschiedenis van het Friese paard gaat ver terug. De voorlopers van het huidige Friese paard worden al beschreven in de Romeinse literatuur. Een van de eerste gebeurtenissen waarbij Friese paarden betrokken zijn geweest, is de slag bij Hastings. Willem de Veroveraar won deze slag in 1066 tezamen met 1000 man ‘paardenvolk’. Op het legendarische Tapijt van Bayeux dat van deze gebeurtenis is gemaakt, staat Willem de Veroveraar afgebeeld, gezeten op een Fries paard.
Mocht u nieuwsgierig zijn een verder willen lezen over de historie van het Friese paard maar ook meer willen weten over de status van het paard in de huidige tijd, verwijzen we u graag naar onze projectbeschrijving.